mozzarella

mozzarella

91109609-mozzarella.jpeg

Dobry, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Niewątpliwie, chodzi o mozzarellę. Znany na całym globie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a gruntownie z regionu Kampania.
mozarella

Swoją popularność zawdzięcza nie jedynie to właśnie dzięki łagodnemu smaku, jednakowoż również specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają kompletnie nowego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, jednak jednocześnie nie zmienia swojego delikatnego i naturalnego smaku.
tiramisu
włoskie przepisy
Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy włoskiej pizzy czy też innych potraw, czy to z makaronami lub ewentualnie innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym właśnie serem sporadycznie zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub ewentualnie mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest bardzo reprezentatywne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt i smak. Niewątpliwie ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w szczególnych pojemnikach i opakowaniach, w jakich jest zanurzona niedużą ilością serwatki. Dzięki temu ser jest bez ustanku świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus produkty sero podobne
Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze lub po prostu zwykli ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak rzeczywiście ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten kłopot dotyczy także mozzarelli. Jakim sposobem wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana oraz legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania wedle sztampowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, również nazwa oraz receptura są napisane na listę produktów chronionych i tradycyjnych.
Skąd wobec tego wziąć pionierski, rozkoszny ser mozzarella? Wystarczy udać się do wypróbowanych delikatesów. Trzeba niemniej jednak liczyć się z tym, że kreatywny włoski ser będzie dużo droższy, niż sprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy stereotypowego sera mozzarella możemy powiedzieć jedno – w istocie należałoby dopłacić i nasycać się pysznym smakiem.

Comments are closed.