Włoska restauracja na Rynku Głównym

Włoska restauracja na Rynku Głównym

165473638-włoska-resturacja.jpg

Nie możemy debatować o włoskich obrządkach, nie mówiąc o żywności. Jest to istotna część włoskiego życia i może być jedyną włoską tradycją, którą nie-Włosi znają najporządniej. W największym stopniu legendarnymi włoskimi daniami są makarony i pizza, ale dania kuchni włoskiej są niezwykle zróżnicowane – w zależności do tego, o którym rejonie Włoch mowa. Atrakcyjne potrawy włosko-amerykańskie wywodzą się generalnie z południowej części kraju i wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Wielu Włochów powie, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są w szeregu przypadków dumni z ich lokalnego dziedzictwa, tak jak i całego narodu.

Najlepsza kuchnia włoska w Krakowie   

Podstawy kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej oraz w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w gigantycznym stopniu. Ludność Włoch była w historii dość uboga oraz musiała polegać na dostępnych lokalnie produktach spożywczych, aby utworzyć swoje przepisy kulinarne, dlatego dużo dań kuchni włoskiej opiera się na prostych składnikach, takich jak ser, makaron, bakłażan, oliwki oraz oliwa z oliwek, a też inne produkty, które Włosi mogli sobie wyhodować lub ewentualnie kupić za nieduże pieniądze. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega przede wszystkim na wykorzystaniu wysokiej jakości elementów, a nie technikach gotowania, co przeciwstawi z francuską kuchnią, jaka silnie uwydatnia technikę.

Których produktów jesteśmy w stanie spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Tubylcze kuchnie mają wpływ na klimat, geografię i historię. Dania słowiańskie i kiełbaski są atrakcyjne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w historii częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Pożywienie w Toskanii odzwierciedla gawędę chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy robionej z resztek z innych dań i niedrogich jarzyn. Dużo części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, wobec tego owoce morza są o wiele ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego aniżeli większość ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia i Sycylia są regionami legendarnymi ze stosowania przepisów dotyczących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek oraz mątwy.

Comments are closed.